Den bedste genvej til kreativ indlæring – grafisk facilitering

Nogle gange kan jeg godt miste interessen lidt, hvis jeg kommer til et foredrag, og der bliver fyret 70 tætskrevet power points af, jeg ved ikke om du kender dette…..?

Emnet er spændende nok, men….

Emnet og foredragsholderen kan godt være spændende – men jeg tager ofte mig selv i gang på gang, at miste interessen alligevel.

Jeg har naturligvis tænkt en del over hvordan det kan være, men en af grundene kan være, at selve formen er ret passiv, så jeg på intet tidspunkt bliver involveret.

Grafisk facilitering

De fleste mennesker har det sådan, at de gerne vil være med, og hvis de får lov til at komme med input, så føler de sig hørt – og er en aktiv del af ”showet”.

En anden grund kan være, at man ofte kan mærke på foredragsholderen, at disse slides har han/hun været igennem alt for mange gange, og at der bare er tale om genbrug.

Jeg kan rigtig godt lide, at materialet er tilpasset det publikum man har foran sig. Det giver også en anden gejst hos foredragsholderen.

Mængden af information

Grafisk facilitering i din undervisning

Det kan være super anstrengende for øjnene at kigge op på lyset på power pointen, længere tid ad gangen.

Det kan også være, at der er alt for mange informationer på den enkelte slide til, at man kan holde fokus.

Undersøgelser viser, at de fleste mennesker max kan opfatte 7 informationer ad gangen.

Okay – så er der nogle som er mega skarpe, som kan opfatte 9, og andre igen som kun kan opfatte 5 informationer ad gangen.

Så hvis man tænker over at have max 7 informationer på hver slide, så rammer man det brede publikum.

Der kan være mange årsager til, at man som foredragsholder mener, at jo flere informationer man kan give, jo bedre.

Der var engang en klog mand, der opfandt begrebet “Less is more…” og det gælder i særdeleshed, når man taler om præsentation. Du kan ofte sige langt mere med et enkelt billede frem for en masse ord.

Hvis nu ovenstående ”holder vand” – hvordan tror du så det er, hvis man kommer til et foredrag, eller en undervisning – og hver eneste slide er spækket til med alt for mange informationer?

Når jeg selv underviser

Når jeg underviser i eks. salgstræning, er optimering af indlæring en central ting som jeg arbejder med.

Det er vigtig for mig, at deltagerne er engageret og har lyst til aktivt at deltage i undervisningen.

Det er faktisk ret vildt at opleve den forskel der er som underviser, eller som foredragsholder, når deltagerne er motiveret for at høre, om det man har at sige..

For det første er det sjovere for mig og det er sjovere for deltagerne….

Prøv engang at forstille dig den forskel i indlæringen, hvis det samtidig også er sjovt..og det er ligesom om de husker bedre, og det er reelt mit formål med min undervisning.

For mig handler det ikke bare om, at de skal have en undervisning, men…. at deltagerne skal kunne huske det, og være i stand til at bruge det, som jeg underviser dem i.

Power pointen var ikke tændt en eneste gang…

En måde er at bruge grafisk facilitering – som du kan se på billedet, har jeg lavet en anderledes agenda.

Det stammer fra et af mine salgskurser og guess what…. power pointen var ikke tændt en eneste gang…..

Jeg tegner altid mit undervisningsmateriale – Det lyder måske lidt vildt, men som du kan se, er det nogle super enkle tegninger.

Når jeg arbejder med grafisk facilitering er det ikke skøntegning, på ingen måder, men en mega god måde at illustrere mine budskaber på, som er med til at øge forståelsen hos deltagerene.

Agenda

Deltagerne får selv ”lov” til at tegne..

Nogle gange holder jeg også workshops – hvor deltagerne får nogle enkle tips og værktøjer, så de selv er i stand til at tegne.

Det er fedt at opleve den gejst, man kan vække på denne måde.

Ofte kommer der nogle helt nye vinkler på, som ledelsen måske slet ikke have set komme – og det kan være til stor gavn.

I øvrigt en fed måde at afholde et ledermøde eller et salgsmøde, som med sikkerhed adskiller sig, og som deltagerne vil huske bagefter.

Der kan jo være mange emner som eks. hvordan angriber vi et nyt marked, brainstorm, konflikter, det kreative hjørne, stress osv.

Fantasien sætter grænsen

Det er faktisk kun fantasien som sætter grænser, og uanset emne kan det visualiseres. For mange mennesker giver det ofte meget mening.

Det er også en fed oplevelse, at se rummet bliver forvandlet til et stort læringsunivers, efterhånden som plakaterne bliver hængt op.

De bliver hængende hele dagen – og deltagerne kan sidde og kigge op på dem, og det kan være med til at optimere selve indlæringen.

Når jeg inddrager deltagerne i selve tegneprocessen, er jeg opmærksom på, at deltagerne har forskellige præferencer.

Alle kan tegne

Jeg oplever naturligvis, at deltagerne siger ” Jamen jeg kan da ikke tegne.

Den store nyhed er, at alle kan tegne – og de fleste bliver overrasket over, hvor let det er, når først man har lært, hvordan man bygger en tegning op.

Nogle gange handler det måske også om at holde tegningen så enkelt som muligt, dels for at gøre det nemmere at tegne og dels for at øge forståelsen.

Jeg vil faktisk gå så langt og sige, at hvis man lærer 5 enkle elementer, så kan man komme langt med sine tegninger.

Jeg hjælper og støtter naturligvis i processen – og jeg har alle materialer med, så det skal du ikke tænke på.

Når jeg arbejder med workshops inden for lederudvikling og salgstræning, bliver de fleste overrasket over, hvor langt deltagerne kan komme med deres tegnekundskaber, bare på en enkelt dag.

Det er også fedt, at opleve det sammenhold der opstår i gruppen, man har pludselig et fælles sprog, som alle forstår.

Prøv engang at tænk tilbage til dengang du var barn, mon ikke du lavede de vildeste tegninger til dine forældre.

Nogle gange kunne du måske slet ikke lade være, og mængden af hjemmelavede kunstværker nåede nye højder hele tiden.

Og så blev vi voksne

Så blev vi voksne, og det er ligesom om, at vores kreative sider, er blevet skubbet til side, for nu skal det hele jo være ihh så pænt….

Det er en overbevisning, skal jeg hilse at sige dig.

Når først du finder ud af, hvilken effekt det kan have på dit publikum, når du begynder at tegne, så bliver de fleste overbevist om, at det kan være en spændende vej.

Er dusalgschef, direktør, sælger, coach eller….. når alt kommer til alt, så handler det om formidling og forståelse af dine budskaber

Der er også nogle begrænsninger

Grafisk facilitering er bedst i mindre grupper. hvor du har en god kontakt med dit publikum.

Det er klart, hvis man skal holde et foredrag eller et indlæg for 100 mennesker, så skal der nogle andre ting til.

Der findes forskellige online tegneprogrammer, man kan bruge, ellers giver det måske mest mening med den gode gamle power point i tilfælde af store grupper.

Hiv fat i mig…

Du er velkommen til at “hive” fat i mig, hvis I skal holde et salgsmøde eller et ledermøde – og I kunne tænke jer at få øje på styrkerne i den kreative proces.

Du risikerer at blive ”bidt” af det – og med stor sandsynlighed bliver det ret svært at komme tilbage til rækken af endeløse power points.

Kunne du selv tænke dig at komme i gang med grafisk facilitering, så er du velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Her får du automatisk mine tips og tricks, bl.a de 5 elementer som jeg omtalte tidligere, så du kan komme igang med at tegne. Du kan tilmelde dig her

Med venlig hilsen

Jesper Dalhus

Erhvervscoach Jesper Dalhus

www.jemac.dk

Erhvervscoach Jesper Dalhus
Følg mig på LinkedIn

Læs mere om hvor jeg bruger grafisk facilitering:

Bliv en bedre leder

Adfærden spiller en afgørende rolle i salget…

@lede