Sådan kan du bruge dit kropsprog aktivt

Kropssprog
Kroppen sladrer

Kropssproget fylder meget mere, end de fleste tror. Nogle siger at omtrent 55 procent af vores samlede kommunikation består af krops-sprogHvad siger du så? 55 procent……! Var du klar over denne fordeling? Omkring 38 procent af vores kommunikation er måden som vi siger tingene på. Og de sidste 7 procent er så dine ord! Ret tankevækkende…..

Denne fordeling giver en god grund til at få arbejdet mere med kropssproget især, hvis du gerne vil have styrket din kommunikation med andre mennesker. 

Måske kender du situationen? Du kunne godt tænke dig at komme i kontakt med et andet menneske – og det kunne jo være en salgssituation! Nogle prøver sig af med en masse spørgsmål. Og spørgsmål er såmænd relevante nok, når man har fået skabt en god kemi med det andet menneske.

Problemet i denne sammenhæng er, at inden du når at få stillet dine spørgsmål, så har kunden som regel dannet sig et indtryk af dig. Det sker ret hurtigt – inden for de første 20 sekunder! 

Hvis førnævnte fordeling holder stik – at 7 procent af den samlede kommunikation er ord – så er der rigtigt gode muligheder for at ramme forbi. En masse spørgsmål og uopmærksomhed omkring kropssproget kan lynhurtigt føre til en afvisning.

Men hvad kan du så gøre i stedet for? 

Hvis kropssproget virkelig fylder så meget – 55 procent af vores samlede kommunikation – så ville det øge din kommunikation betragteligt, hvis du gjorde brug af denne viden aktivt, men hvordan? 

Kunne det ikke være ret spændende at vide, hvad der skulle til for at et andet menneske ville føle sig tiltrukket af dig? Nu tænker du sikkert, kan dette også bruges på dating? Det kan det naturligvis. Dating er jo også en slags salg… 

Helt konkret kan du afprøve konceptet matching – eller spejling – som jeg tidligere har skrevet om. Start med at matche den anden persons kropssprog. Hvis personen drikker af sit glas, ja, så drikker du også af dit.

Du kan også matche den anden persons kropssprog ved at sætte dig på samme måde som vedkommende gør. Prøv det af i en 10 minutters tid, og se hvad der sker. Det gode ved at bruge matching er, at mennesker bliver tiltrukket af andre mennesker, som har samme træk som dem selv. 

Forestil dig, at du eks. er til en jobsamtale – og bare ved at benytte ovenstående metode, har du mulighed for at påvirke beslutningstageren som sidder overfor dig. Dette gælder naturligvis også i en salgssituation….(Husk “Djævlen” er i detaljen….)

Overdriv aldrig 

OBS! Hvis du efterligner alt, hvad den anden person gør, så kan det få den modsatte effekt! Hvis du derimod er opmærksom på den anden persons kropssprog og spejler det med en lille forsinkelse, så er det særdeles effektivt. 

Det kræver naturligvis træning – ligesom alt andet man gerne vil være god til. Det gode i denne sammenhæng er, at du kan træne det, hver gang du møder et andet menneske.

Jeg vil dog gerne give dig en lille advarsel. Du skal kun træne det på mennesker som du ikke kender! Strategien fungerer ikke optimalt med ægtefællen eller kæresten derhjemme. Han eller hun kender dit kropssprog alt for godt…… og vil måske afkode dig hurtigt med kommetaren….”øhhh, hvad er du ude på…”

Hvis du kunne tænke dig at få trænet dit kropssprog, så ville det være oplagt at få arrangeret et møde med en af dine LinkedIn kontakter…..What, skal jeg nu mødes med et menneske som jeg ikke kender i virkeligheden…. Tjaaa why not…..Hvad er det værste der kan ske…..

Når I mødes, så kan du prøve at bruge ovenstående. Læg herefter mærke til, hvor hurtig du er til at skabe god kemi – og hvad det betyder for relationen mellem jer.

Er der en god kemi, så er der alle muligheder for, at der kan etableres et salg. Eller sagt på en helt anden måde: Hvis du ikke formår at skabe en god kemi, ja, så er mulighederne for, at der opstår et salg også ret begrænsede. 

Prøv det af engang, og du skal ikke blive overrasket over hvor effektivt et værktøj det er, selvom det måske kan virke simpelt….

Jeg bruger det dagligt i mit arbejde som erhvervscoach når jeg arbejder med salgstræning og lederudvikling

Jeg har iøvrigt skrevet en e-bog om løsningsalg – hvor jeg b.la. skriver om kropsproget, og mange andre metoder som gør at du kan få succes med dit salg. Du kan hente din e-bog lige her

Med venlig hilsen
Erhvervscoach Jesper Dalhus

www.jemac.dk

Læs mere om emnet her:

Salgstræning..Få kunden til at slappe af…

Adfærden spiller en afgørende rolle i salget…

Få succes med dit B2B salg…