Rekruttering…Efter 12 år i rekrutteringsbranchen har jeg lært en ting: Rekruttering handler om meget mere end bare kvalifikationer…..
Når man dykker ned i dette, kan det måske forklare mange af de fejlrekrutteringer, der bliver lavet rundt omkring i virksomhederne. Især hvis man som leder, der holder en rekrutteringsamtale, udelukkende fokuserer på kandidatens blændende CV.
Der bliver på intet tidspunkt spurgt ind til de adfærdstræk, kandidaten har, og efterfølgende bliver kandidaten ansat. Nogle gange går det heldigvis super godt, og andre gange knapt så godt – og så må processen gå om……
Dels koster det ”kassen”, når en proces må gå om, og dels slider det på organisationen, som endnu en gang skal igennem en onboardingsproces med en ny kollega.
Disse elementer kan du med fordel læne dig op ad som leder, hvis du selv står for jeres rekruttering:
Rekruttering og mavefornemmelsen kan være et dyrt bekendtskab….
Og ja, jeg har selv været der (desværre). Den gang jeg var salgschef – og tænkte, at man kunne ”gå på vandet”, traf jeg også mine beslutninger baseret på mavefornemmelsen, i hvert fald til at starte med. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at jeg var mere ”heldig”, når jeg støttede mig op ad en adfærdsanalyse.
Nu ved jeg naturligvis ikke, om du har prøvet det der med at træffe beslutninger baseret på mavefornemmelsen og tage fejl, og efterfølgende skulle stå ”skoleret for direktøren”. Hvis du har, så ved du, hvad jeg taler om.
Det vigtigste er adfærdstrækkene…..
Jeg vil gå så langt som at sige, at hvis kandidaten ikke har de adfærdstræk, der skal til for at passe naturligt til jobbet, så kan det være spild af tid at ansætte personen, selvom personen har et perfekt CV.
Den nemmeste måde at få afdækket disse adfærdstræk er at få lavet en DISC-analyse af kandidaten og støtte sig op ad den i samtalen. Det er vigtigt, at man ikke siger ”du er”, men noget i retning af: ”analysen siger, at…”. Kan du genkende det, og hvis ja, i hvilke situationer opstår det så?
Rekruttering og ærlighed….
Som leder skal man helst undgå at oversælge en rolle. Det er ikke så fedt for en ny medarbejder at møde op på det nye job og finde ud af, at virkeligheden er noget andet end det, der blev ”solgt” til samtalen.
Hvis det er tilfældet, bliver det næste med sikkerhed en kort ansættelse, og så må processen gå om.
Så er der de der HV-spørgsmål…
Det er vigtigt at stille dybdegående HV-spørgsmål for at blive klogere på kandidatens model af verden. Så i stedet for at konkludere på noget, du tror, er det en god idé at spørge ind til det, du oplever.
Husk lige på, at spørgsmålet ”hvorfor” peger tilbage og kan virke ret dømmende – og mit bedste bud er helt at udelade alle ”hvorfor”-spørgsmålene i en samtale og bruge nogle af de andre spørgsmålstyper, som f.eks. ”hvordan”, ”hvornår”, ”hvilke”, ”hvorhenne”, ”hvad” osv.
Rekruttering – sådan får du viden fra kandidatens kropssprog….
Et område, der godt kan betale sig at træne som leder, er at blive god til at læse kandidatens kropssprog. Det er ret vildt, hvor mange informationer man kan få ved at tolke den anden persons kropssprog.
To fif i denne forbindelse, som du skal være opmærksom på: Når man arbejder med at tolke kropssprog, gør man det i det, der hedder ”klynger”, dvs. tilbagevendende mønstre. Derfor er det en god idé at spørge ind fra forskellige vinkler om det samme emne.
Og inden du træffer din konklusion, er det en god idé at spørge ind til dine oplevelser. På denne måde kan du reagere på noget, du ved, og ikke på noget, du tror.
En samtale skal være en rar oplevelse for begge parter.
Det er vigtigt, at en samtale er en ligeværdig oplevelse og ikke et forhør. Du kan med fordel starte op med lidt smalltalk for at få nerverne på plads og skabe en behagelig stemning.
Fortæl kandidaten, hvad der kommer til at ske, inden I kaster jer ud i samtalen, så man er forberedt som kandidat. Her kan du fortælle om talerækkefølgen, den tid I har til rådighed, og den fortsatte proces.
Du kan bruge dit eget kropssprog til at få mere viden.
Når jeg holder samtaler med dygtige talenter, bruger jeg mit kropssprog aktivt. Jeg matcher kandidatens kropssprog, når de kommer ind i lokalet, hvilket får dem til at føle sig mødt.
Hvis kandidaten fortæller om et emne, som jeg gerne vil høre mere om, læner jeg mig fremad med et åbent kropssprog.
Hvis jeg har fået nok informationer, læner jeg mig tilbage og lukker mit kropssprog. Det er hammer effektivt. Prøv det af en gang og læg mærke til de reaktioner, du får fra den anden person.
Du er naturligvis også velkommen til at give mig et kald, hvis du har brug for min hjælp i forbindelse med rekruttering af talenter til jeres virksomhed….
Med venlig hilsen
Erhvervscoach & Talentspejder Jesper Dalhus
P.S.: Udover at specialisere mig i rekruttering af talenter, tilbyder jeg også en række konsulentydelser. Disse inkluderer:
Du kan følge JEMAC rekruttering på Linkedin lige her
Her kan du læse hvordan jeg finder de helt rigtige taleter, når jeg arbejder med headhunting. https://jemac.dk/headhunting/