Tjek motivationen

Tjek motivationen med metaprogrammer

Tjek motivationen….Inden for NLP (Den coachretning jeg er uddannet inden for), benytter man sig af noget, der hedder Metaprogrammer.

Vi er alle udstyret med en masse forskellige Metaprogrammer fra naturens hånd.

Metaprogrammer siger noget om, hvordan vi fungerer i verden i forskellige situationer. Når man taler om Metaprogrammer er det vigtigt at være opmærksom på, at de altid er kontekstafhængige.

Motivation

Tjek motivationen. Væk-fra- eller henimod-motiveret

Et af de Metaprogrammer, vi alle benytter os af, er “henimod- eller væk-fra”

Dette Metaprogram siger noget om vores motivationsretning.

I den situation vi står i lige nu (husk Metaprogrammer er kontekstbestemte), er vi så mest henimod en ønsket tilstand – eller er vi mere væk-fra noget, der ikke rigtigt virker?

Der findes mange anvendelsesområder af dette Metaprogram, og jeg bruger det fx altid, når jeg hjælper en virksomhed med at holde jobsamtale for at kunne spotte det rigtige talent.

Tjek motivationen – og skab et godt match 

Når alt kommer til alt, er det nemmere at opnå et rigtigt godt match til det ledige job, hvis den kandidat, man har til samtale, er mest henimod.

I den optimale verden kan jeg godt lide, hvis man kan mærke, at kandidaten er på vej henimod sit drømmejob…Det gør altså noget ved energien, engagementet og ikke mindst begejstringen.

Du kan med sikkerhed mærke det, og du er slet ikke i tvivl, når du møder en kandidat, der er henimod-motiveret. Du kan også mærke, hvis kandidaten du sidder overfor, er mest væk-fra-motiveret.

Ofte bruger kandidaten mere tid på at fortælle. hvad der ikke virker i det nuværende job.

Min oplevelse er, at langt de fleste direktører, jeg hjælper med rekruttering, helst vil ansætte en kandidat, der er på vej henimod sit drømmejob fremfor en kandidat, som er på vej væk-fra noget, der ikke rigtigt virker.

Det kan godt betale sig, at tjekke…

Der kan måske være en tendens til, at en kandidat, der er på vej væk-fra noget, der ikke fungerer, vil gøre hvad som helst bare for at komme væk – også at tage et job, man måske ikke er rigtigt motiveret for.

Det kan så ende med et kort ansættelsesforløb, og så må I på den igen.

Jeg siger bare: Det koster kassen, hvis processen må gå om, og så er det virkeligt tidskrævende.

Der findes flere måde at tjekke dette på.

  • Brug din spørgeteknik: Læg mærke til, hvad kandidaten bruger mest energi på – det man kommer fra, eller jobbet man er til samtale om.
  • Spørg direkte: Læg mærke til kandidatens kropssprog.
  • Spørg kandidaten: Hvis der var 3 ting ved dit nuværende job, du kunne ændre ved et trylleslag, hvad skulle det så være?
  • Hvorfor skal vi vælge dig, og ikke en af de andre gode ansøgere?
  • Lav en linje på tavlen bag jer. Nuværende job­­­­­­­––––––––––––––––dette job (Bed kandidaten om at sætte en lodret streg, hvor han/hun mener at være lige nu.
  • Hvad kan du tilføre virksomheden, hvis vi ansætter dig? (Læg mærke til energien i måden, svaret kommer på. )
  • Er der pauser, er der glæde at spotte, hvor kigger kandidaten hen osv.)
  • På en skala fra 1-10, hvor meget vil du jobbet? – Jeg plejer at stille dette spørgsmål både ved samtale 1 og 2.(Det er klart, at det er bedst, at man ikke falder i karakter, når man kommer til samtale 2)

Tjek motivationen – med en hypotetisk skala

Jeg er med på, at det er en hypotetisk skala, men det kan give dig et vigtigt pejlepunkt, om kandidaten er helt oppe at ringe eller ej?

Her er det lige vigtigt at være opmærksom på kandidatens adfærdsprofil, da der kan være forskel i forhold til den adfærdsprofil, de har.

Det er ikke sikkert, at en person der er meget perfektionistisk nogen sinde vil sige tallet 10. Grunden til det er, at de ofte er mere risikoorienteret, og hvad er risikoen ved at svare 10.

På den anden måde, hvis du har en super udadvendt sælgertype til samtale, er de oftere lidt mere friske i deres svar. (Nogle sælgere kan måske endda finde på at svare 11).

De mere udadvendte typer, er ofte også super-optimister – og dette spiller naturligvis også ind på deres svar, og ikke mindst på hvor hurtigt de svarer.

Derfor er det meget smart, at du benytter dig af nogle af ovenstående metoder, for at dobbelttjekke svaret.

Det lyder måske avanceret – men du kommer som sagt langt ved at træne din spørgeteknik. På denne måde bliver du i stand til at stille nogle skarpe spørgsmål til samtalen og så lægge mærke til reaktionen hos kandidaten.

Nyhed…

Jeg har arbejdet med rekruttering siden 2007 og jeg har løbende forfinet metoderne. I den forbindelse har jeg sammensat et helt nyt rekrutterings-kursus, som du kan få adgang til nedenfor. Kurset er gratis (Det eneste jeg skal bede om, er din e-mail, så sender jeg kurset til dig).

Dit kursus er bygget op som en mailserie,  som varer 14 dage.

Kurset er sammensat af gode råd og konkrete opgaver, som gør dig i stand til at skabe et perfekt match, hvis du selv står for rekruttering i jeres virksomhed. Tjek motivationen - Erhvervscoach Jesper DalhusDu får:

  • Indsigt i hvor du laver den perfekte rekruttering
  • Redskaberne til at få fat i det talent, som du mangler til jobbet
  • Powerspørgsmål og arbejdsopgaver, som klæder dig på til at gennemføre rekrutteringsopgaven på egen hånd

Du kan hente dit kursus her (GRATIS) 

Mvh. Jesper Dalhus Erhvervscoach & Talentspejder.

www.jemac.dk

Du kan læse mere om rekruttering her: https://jemac.dk/rekrutteringsbureau/

Følg JEMAC på Linkedin her

JEMAC, hvis talentet skal matche jobbet

Hvordan ved man om en kandidat vil jobbet nok..?

Der er flere metoder, du kan bruge til at måle motivationen hos en kandidat. En af måderne er at spørger: Hvor meget vil du jobbet fra 1-10 ?

Hvordan tjekke man motivationsretningen ?

Der er flere metoder, man kan benytte sig af for at finde ud af, om kandidaten er mest hen i mod eller mest væk fra motiveret. De fleste ledere foretrække en kandidat, der er hen imod motiveret – mod deres drømmejob.