Rekrutteringskonsulent….Jeg savner det gode håndtryk!

Rekrutteringskonsulent

Rekrutteringskonsulent: Coronakrisen har haft mange konsekvenser og budt på mange afsavn for mange mennesker.Et af de mere bemærkelsesværdige af slagsen er håndtrykket – eller rettere fraværet af håndtrykket…

Rekrutteringskonsulent..håndtrykket mangler

Håndtrykket mangler, når jeg hjælper virksomheder med at ansætte nye medarbejdere i denne tid….Det er faktisk ret mærkeligt, at skulle starte en samtale, uden først at have givet hånd..

Man kan nemlig få meget information fra et håndaftryk.

Er det en slatten karklud, er det et fast håndtryk, eller føles det som optakten til en slåskamp? Der findes som bekendt mange typer håndtryk, og et håndtryk siger meget om den person, der giver det.

Og blandt de mere bemærkelsesværdige ting, som coronakrisen har medført så er det, hvor dybt det ligger i os at give hånd, når vi møder et andet menneske, i hvert fald hvis det er 1. gang man møder hinanden.

For mange mennesker er den foretrukne hilsemåde er at give hånd. Som erhvervscoach har jeg ofte oplevet, at jeg bare på håndtrykket har kunnet vurdere, om en person ville få jobbet eller ej.

Den mulighed er ikke til stede pt. Det er super ærgerligt, da det er en optimal måde at danne sige et førstehåndsindtryk af en anden person på (det er måske derfor man kalder det førstehåndsindtryk..?).

Kan man som rekrutteringskonsulent, bedømme en kandidat ud fra håndtrykket..?

Der ligger meget information i dét håndtryk. I mange tilfælde er det faktisk muligt, at bedømme kandidatens adfærd ud fra håndtrykket alene. (Det kræver naturligvis en del træning..)

  • En resultatorienteret person er meget direkte i sit håndtryk og stirrer dig direkte i øjnene.
  • En mere menneskeorienteret person er mere pumpende og kravler nærmest op ad din arm.
  • Den sikkerhedsorienterede person giver et helt almindeligt fast og roligt håndtryk
  • En mere regelorienteret, introvert person kan give et slattent håndtryk.

Jeg er med på, at jeg kommer til at lave en generalisering her, og det gælder naturligvis ikke i alle tilfælde – men jeg kan bare sige, at jeg har fået mit førstehåndsindtryk bekræftet langt de fleste gange.

Det er faktisk af selvsamme årsag, at jeg foretrækker at hente kandidaten når jeg hjælper virksomhederne med rekruttering. Det ofte mig der henter kandidaten i receptionen…Og… samtalen starter realt i det øjeblik, vi hilser på hinanden…

Rekrutteringskonsulent..: Det er de små signaler der tæller…

Som uddannet erhvervscoach har jeg den fordel, at jeg kan spotte de små signaler, en kandidat udsender, Det er naturligvis en ekstra fordel i en håndtryks-fri tid.

Reelt tolker jeg på mange ting i løbet af en samtale, b.la. kropssproget: jeg er b.la super opmærksom på, hvordan kandidaten sidder i stolen, og om vedkommende bliver rød i hovedet, vejrtrækningen og den slags signaler.

Mange virksomhedsledere er ikke uddannet til at kunne spotte de små signaler, og slet ikke adfærdstrækkene

Man kan få mange signaler fra kropssproget, som kan være direkte afgørende. Det kan også give nogle signaler, som der er værd at spørge ind til.

På denne måde får lederen en del flere informationer, så de bliver i stand til at træffe den rigtige beslutning.

Det koster “kassen” at tage fejl

Jeg ved ikke om du har prøvet det, men… det kan koste ”kassen” at tage fejl, når man arbejder med rekruttering.

Undersøgelser har vist, at det kan koste op mod 300.000 eller mere, hvis man laver en fejl-rekruttering..det er altså mange penge..

Derfor kan det godt betale sig at være grundig i processen og støtte sig op af de tilgængelige værktøjer som fx personlighedstests m.v. fremfor at træffe den endelige beslutning på “mavefornemmelsen”

Og et lille tip.. inden vil slutter for denne gang.

Som sagt pt. kan vi ikke give hånd og jeg oplever af og til, at der er nogle kandidater, der bare går ind og sætter sig, som det naturligste i verden, nu hvor de ikke længere må give hånd.

Men der vil jeg gerne foreslå, at man i stedet italesætter dét, at man ikke giver hånd. For det viser, at man er opmærksom på, at noget, der ellers ligger dybt i én, mangler. Det siger jo også meget om kandidaten, at man har overskuddet til at starte i det uformelle.

RekrutteringskonsulentMen… hvor vigtigt er håndtrykket egentlig for dig… hvis du nu skulle tænk over det…lige nu…?

Mvh Jesper Dalhus, erhvervscoach og rekrutteringskonsulent

Læs mere her www.jemac.dk

Jeg arbejder med rekruttering, salgstræning, lederudvikling og LinkedIn træning

Følg Jemac Kommunikation på LinkedIn

JEMAC hvis talentet skal matche jobbet

Du kan læse mere om emnet her:

Kropssprog, sådan læser du andre mennesker…

Adfærdstest bruges flittigt af en rekrutteringskonsulent

Rekruttering af sælgere…..den svære kunst