Leder du efter ”hullerne i osten”…når du arbejder med rekruttering af medarbejdere..?

Rekruttering af medarbejdere og bias

Når negative bias skygger for talentet….

Rekruttering af medarbejdere – okay lad os komme igang….

Forestil dig, at du ser på et CV, og straks spotter du en mangel…..

Måske er der et hul i CV’et, en usædvanlig karrierevej eller en alder, der enten føles for høj eller for lav.

Og hvad sker der så….. ?

Vores hjerne gør det, den er designet til – den leder efter mønstre og potentielle risici, og CV’et ryger i stakken ”dur ikke”.

Udfordringen er så, at vores hjerne kan spille os et ”pus”.

Når man står og skal ansætte en ny medarbejder kan negative bias faktisk betyde, at man kommer til at afvise rigtig gode kandidater, før de overhovedet får en chance – og det er super ærgerligt.

Og… det er faktisk ikke, fordi de ikke har talent, men fordi man som leder lader sig styre af sine forudindtagede antagelser og hurtige konklusioner…

Dette står i skærende kontrast til, at mange virksomheder ”skriger” efter at få ansat de helt rigtige talenter i deres ledige job.

Rekruttering af medarbejdere og hullerne i CV’et

Lad os tage et eksempel… En kandidat har et års pause mellem jobs. Nogle ledere vil måske tænke: ”Er det en ustabil kandidat?

Hvad er der galt..? Blev han/hun fyret… osv..” (Det er naturligvis vigtigt ”at hejse rødt flag” her og undersøge tingene…)

Problemet er, at mange ledere vælger dem fra, i stedet for at undersøge det – på CV’et alene.
Men hvad nu, hvis den pause var brugt på personlig udvikling, iværksætteri eller et vigtigt familieanliggende…?

Som jeg ser det, kan man vælge at gå to veje her…
🔹 Man kan læne os op ad vores automatreaktion: Man ser en afvigelse og vurderer den som en potentiel risiko…

🔹 Man kan også se muligheder: Pausen kan have givet kandidaten en værdifuld erfaring, skabt refleksion og nye perspektiver.

🟢 Tip: Næste gang du ser et hul i et CV, så prøv en gang at stoppe op og spørg dig selv: “Hvad kunne den positive forklaring være?

Jeg er med på, at mange ledere har en travl hverdag, men en indledende telefonsamtale kan måske ændre opfattelsen.

Rekruttering af medarbejdere – når man er for ung eller for gammel…

Mange unge oplever at blive afvist med begrundelsen: “De mangler erfaring.” – vel at mærke uden at have undersøgt, om de har et helt specielt talent.

På den anden side bliver ældre kandidater ofte valgt fra, fordi virksomhederne tror, de ikke er fleksible eller kan følge med udviklingen.

🔹 Unge kandidater: Selvom de mangler erhvervserfaring, er de i stand til at byde ind med nytænkning, energi, hurtig tilpasningsevne, og de kan ofte se tingene fra et helt andet perspektiv.

🔹 Ældre kandidater: Har ægte livserfaring, stabilitet og ofte et mere modent perspektiv på problemløsning.

🟢 Tip: Spørg ikke kun efter erfaring. Spørg efter eksempler på læring, udvikling og tilpasningsevne.

Outsider eller nytænkende talent?

Forestil dig dette… Du er i gang med at gennemgå de ansøgninger, der er kommet ind, og falder over en kandidat, der har en karrierevej, der ikke følger den typiske linje.

Måske har kandidaten skiftet branche eller taget en alternativ uddannelse. Mange rekrutteringsansvarlige ser straks, hvad kandidaten ikke har, frem for at undersøge, hvad de kan bringe til bordet….

🔹 Risiko ved bias: Kandidaten vælges fra, fordi de ikke passer i den vante kasse – vel at mærke uden først at undersøge, om de har talent.

🔹 Mulighed: De kan bringe nye idéer, tværfaglige kompetencer og nytænkning.

🟢 Tip: Fokusér på kompetencer frem for etiketter. Ofte er det netop de utraditionelle profiler, der skaber innovation og bliver et perfekt match til det ledige job

Rekruttering af medarbejdere – stop op, før du vælger fra…

Negative bias kan koste virksomheden dygtige medarbejdere. Den gode nyhed er, at man kan træne opmærksomheden og lære at se bag de første indtryk.

Næste gang du sidder med en kandidat, så spørg dig selv: “Dømmer jeg personen på det, de mangler – eller på det, de faktisk kan?”

Husk, bias er ikke kun negativt. Der findes også positive bias, hvor vi bliver forblændet af gode førstehåndsindtryk og overser advarselslamper.
Læs mere om dette her 👉 Ansættelser og hvordan positive bias kan skabe fejlvurderinger

Mvh Erhvervscoach Jesper Dalhus

www.jemac.dk 

Rekruttering af medarbejdere

Du er velkommen til at følge JEMAC rekruttering på LinkedIn.

Mod på mere viden… ? Jeg har skrevet en del e-bøger. Fæles for dem alle er, at de er spækket med redskaber og metoder, som du kan bruge til et gøre din hverdag lettere. Hent dem her

Sidst men ikke mindst… Hvis vil have hotte tips og brugbare metoder, lige i din indbakke, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her